top of page

вт, 26.05

|

FREE Online Event

Tuesday Afternoon Club /Session 1: Алгоритмични схеми

Registration is Closed
See other events
Tuesday Afternoon Club /Session 1: Алгоритмични схеми
Tuesday Afternoon Club /Session 1: Алгоритмични схеми

Time & Location

26.05.2020 г., 18:30 ч. – 20:00

FREE Online Event

About the Event

Презентатор: проф. Красимир Манев

Модератор: доц. Петър Армянов

Резюме: Както неслучайно го беше извел като заглавие на знаменитата си книга Никлаус Вирт - всяка програма е неразривно цяло от алгоритъм и подходящо структуриране на данните.  Но задачите за съставяне на алгоритми са безкрайно много и не е възможно един програмист, дори гениален да е, да има в главата си готов алгоритъм за всяка задача, с която се сблъска в професионалното си ежедневие.

Затова основно умение за всеки програмист, в алгоритмичен план, е умението да създава алгоритми за задачите, които трябва да решава. Основен инструмент на програмиста при създаването на алгоритми са т.н. алгоритмични схеми. 

Алгоритмичните схеми, малко или повече, приличат на алгоритми, но се отличават от тях по това, че не са свързани с конкретна задача и затова някои стъпки в тях липсват или са недоопределени. Когато обаче попаднем на задача, за която някоя алгоритмична схема е подходяща, обикновено сравнително лесно е да попълним "празнотите" в схемата с конкретни действия и да получим алгоритъм. 

В рамките на тази откриваща тема бихме искали да направим един обзор на някои от най-често използваните алгоритмични схеми, като в бъдеще бихме могли да се вгледаме по-дълбоко в някои от тях, които привличат по-голям интерес.

Share This Event

bottom of page