top of page

пн, 17.10

|

СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ /БЕЗПЛАТНО/

ПОДГОТОВКА НА УЧИТЕЛИ ПО ИНФОРМАТИКA

/Геометрични пресмятания и динамична геометрия – векторен подход/

Registration is closed
See other events
ПОДГОТОВКА НА УЧИТЕЛИ ПО ИНФОРМАТИКA
ПОДГОТОВКА НА УЧИТЕЛИ ПО ИНФОРМАТИКA

Time & Location

17.10.2022 г., 18:30 ч. – 03.11.2022 г., 18:30 ч.

СПЕЦИАЛИЗИРАНО ОБУЧЕНИЕ /БЕЗПЛАТНО/

About the Event

Акценти

 • извършване на експериментални или необходими за практическа цел пресмятания над геометрични обекти;
 • изследване на хипотези относно геометрични фигури и конфигурации;
 • извеждане и проверяване на формули и други изчислителни резултати, необходими за създаване на алгоритми и програми над геометрични обекти;
 • изготвяне на висококачествени чертежи – за печатни документи и за уебстраници.

Интро

Създаването на бъдещото поколение софтуерни инженери изисква трайна образователна среда.

Наборът от умения, които правят един специалист успешен, до голяма степен се развива от ранна възраст в същата тази среда, а ключова роля в нея заемат учителите.

MNKnowledge продължава програмата си за подготовка на учители по информатика с текущото издание на тема "Геометрични пресмятания и динамична геометрия – векторен подход."

Целта на програмата е да подкрепи учителите в ежедневната им работа с ученици, успешното участие в състезания, проекти, както и изготвянето на специализирана литература  и ресурси за упражнения.

За кого е подходящо обучението?

 • учители по математика;
 • учители и ученици, заети с алгоритмична информатика;
 • студенти по математика и информатика;
 • разработчици на програми с геометрично съдържание;
 • всички с интерес към геометрията.

Съдържание

Курсът запознава с основите на векторната алгебра и приложението ѝ в планиметрията за намиране на зависимости между геометрични обекти, за извършване на доказателства и построения и други дейности.

 Този подход е много ефикасен, като поради предимствата си успешно допълва или замества както класическия подход, така и пресмятанията с координати. Въпреки простотата и ефикасността си обаче векторният подход е фактически непознат и в средното, и във висшето училище. Една от целите на курса е да помогне за запълване на тази празнина.

Използва се програмна реализация на векторната алгебра, позволяваща, от една страна, извършване на пресмятания и геометрични построения в компютърна среда, а от друга – създаване на чертежи, онагледяващи построенията. И пресмятанията, и пораждането на чертеж се записват като текст на разработен за целта език. Езикът и реализацията му се наричат ForGe и се предоставят от автора и водещ на курса.

Програмите GeoGebra, Cinderella и пр. реализират концепцията за така наречената динамична геометрия (ДГ) посредством диалогово взаимодействие с чертежа – влачене на образите на фигури и др. похвати. Програмно реализираният интерпретатор на езика ForGe също може да се разглежда като средство за ДГ, но при него изменяемостта на резултата, в частност чертеж, се постига с променяне на записа – текст на ForGe.

В сравнение със споменатите програми ForGe се отличава и с по-разнообразни графични възможности и много високо качество на изготвяните чертежи.

Организационни детайли

 • онлайн;
 • обучението включва 5 занятия по 90 мин, които ще се провеждат от 18:30 ч.
 • занятията ще се провеждат в рамките на 3 седмици. Започваме в седмицата /17-21 октомври/, конкретните дати ще бъдат уточнени допълнително;
 • предполага се участниците да имат представа за геометрията примерно на равнище средно училище, както и компютър с браузър и достъп до Интернет.

Презентатор

 • доц. Бойко Банчев

Б. Банчев е доцент в Института по математика и информатика при БАН. Завършил е Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. От много години преподава в същия университет и на други места. Професионалните му интереси включват изследвания, разработване, програмиране и преподаване в областите езици и методи за програмиране, геометрични пресмятания и алгоритми и векторна компютърна графика.

Tickets

 • Ticket

  0,00 лв.
  Sale ended

Total

0,00 лв.

Share This Event

bottom of page